Pentti Otsamo tekijänä

FC Palloseura -kangasmerkki

Pauli Kallio, Pentti Otsamo

Suuri Kurpitsa (2016)

4 €

Nurmenvihreä, halkaisijaltaan kahdeksan sentin kokoinen kangasmerkki, jossa palloa tavoittelee FC Palloseuran pitkäaikainen laitalinkki Kulmala.

Otsonipäiväkirjat

Tero Mielonen, Pentti Otsamo

Ursa (2016), ISBN 978-952-5985-39-9, 104 sivua, 172mm x 250mm, kaksiväripainatus, pehmeäkantinen

22 €

Ilmakehätutkija Paavo lähtee tuoreena tohtorina Kuopiosta ulkomaille tutkimaan otsonia satelliittitukimuksella. Tutkijan arki uudessa maassa on täynnä eri kokoisia kommelluksia, mutta Paavomme vannoo uskollisuutta valtakunnan kuningatarelle sekä tutkii ja julkaisee aseinaan lahjomaton teide ja uskollinen munamankeli.

FC Palloseura - Huuhkaja lentää aurinkoon

Pauli Kallio, Pentti Otsamo

Kuuluu sarjoihin: FC Palloseura

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-7160-02-2, 68 sivua, 245mm x 172mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

15 €

Futisväen suosikkisarjakuva palaa kentille sarjan viidennen albumin voimin! Käsikirjoittaja Kallio tuntee aihepiirinsä kuin omat nappulakenkänsä ja piirtäjä Otsamo viimeistelee hikisen spektaakkelin. FC Palloseura taistelee sarjapaikkansa puolesta viitosdivarissa. Samaan aikaan Brasilia ja Chile ratkaisevat, kumpi etenee kahdeksan parhaan joukkoon jalkapallon MM-kisoissa. Tapahtumien puitteissa ja suoritusten sulavuudessa voi havaita eroja, mutta pelin kieli on kaikille yhteinen. Tarinoiden kaaret ovat yhtäläisen mahtavia arvoturnauksien stadioneilla, naisten maaotteluissa, harrastesarjojen sorakentillä ja D-juniorien kansoittamilla tekonurmilla. Draama ei rajoitu pelkästään jalkapallokentille: todelliset urheilumiehet ja -naiset vierailevat Kalevan kisoissa, hiihtoladuilla, lenkkipoluilla ja tenniskentillä. Tutustumme myös uuteen lajiin nimeltä lantalentopallo. Esipuheen kirjoitti jalkapallotohtori ja futisfilosofi Sami Kolamo.

Nipa Kettu ja Joe Kaniini - Valitut hiukopalat

Pentti Otsamo

Suuri Kurpitsa (2015), ISBN 978-952-9887-98-9, 72 sivua, 250mm x 170mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

15 €

Eläimelliset kaverukset debytoivat Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena jo vuonna 1990, joten olipa jo aikakin pyydystää heidät pehmoisten kansien väliin. Kaksikon muuten suhteellisen sopuisaan yhteiseloon tuo jännitysmomentin se, että Joe on Nipalle paitsi paras ystävä, myös houkutteleva hiukopala. Kustantajan mielestä Otsamon aliarvostettu strippisarja on riemastuttavampi, terävämpi ja anarkistisempi kuin useimmat hauskoiksi tarkoitetut eläinsarjat yhteensä.

Eedenistä pohjoiseen ja muita kertomuksia

Pentti Otsamo

Suuri Kurpitsa (2012), ISBN 978-952-9887-78-1, 72 sivua, 172mm x 250mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

ale 10 €

Pentti Otsamo (s. 1966) on suomalaisen sarjakuvan suuri ja suurelle yleisölle tuntematon novellisti. Esimerkiksi melkein albumin mittoihin laajeneva, Robert Altmanin elokuvien tapaan polveileva lähiökuvaus Elämää sota-aikaan on tuttu italialaiselle, ruotsalaiselle ja kanadalaiselle lukijakunnalle, mutta julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi. Otsamon tarinoissa arki saa outoja piirteitä. Tunnelmatuokioissa pikkuruiset yksityiskohdat ilmaisevat suuria asioita. Onko mikään lopulta ihan sellaista kuin ensivilkaisulta näyttää? Kriitikoiden valinta vuoden 2012 parhaaksi albumiksi Sarjainfon äänestyksessä!

M. A. Castrén ja siperian kielioppi

Pauli Kallio, Pentti Otsamo

Otava (2008), ISBN 978-951-1-22570-6 , 56 sivua, 215mm x 320mm, yksi lisäväri, kovakantinen

ale 12 €

M. A. Castrén ja Siperian kielioppi kertoo aikansa merkittävimpiin kuuluneen suomalaisen tiedemiehen vuosia kestäneistä tutkimusretkistä, joilla antoivat leimansa vaiheikkaat matkat tiettömällä tundralla ja työskentely äärimmäisen vaativissa oloissa. Vaikeuksien keskellä tutkijaa ajoivat eteenpäin vankkumaton kutsumus ja kuivattua poronlihaa kuivempi huumori.

Kallio kertoo kymmenestä tarinasta koostuvan albumin käsikirjoittamisesta: “Olin aiemmin kirjoittanut sarjakuvia, jotka perustuvat nykytodellisuuteen tai silkkaan mielikuvitukseen. Harppaus Matias Aleksanteri Castrénin saappaisiin ja 1800-luvun puolivälin Siperiaan oli siis melkoinen. Tutustuin avaramieliseen, huumorintajuiseen ja sinnikkääseen mieheen, jonka sisuksissa paloi vahva kutsumus. Suomen itäisten sukulaiskansojen kielistä ja elintavoista ei tiedetty juuri mitään. Jonkun täytyi pakata kamppeet rekeen ja lähteä ottamaan niistä selvää. Castrén sen teki.”

FC Palloseura 3: Veskari ohrapellossa

Pauli Kallio, Pentti Otsamo

Kuuluu sarjoihin: FC Palloseura

Sammakko (2005), ISBN 952-5194-94-9, 64 sivua, 250mm x 168mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

ale 5 €

Kolmosalbumin takakannessa suunvuoron saa kaksi suomalaisen jalkapallon legendaa. Jari Litmanen: “Seuraan suurella mielenkiinnolla FC Palloseuran otteita jalkapallon ihmeellisessä maailmassa.” Antti Muurinen: “Jalkapallo on upea juttu, pelataan sitä lopputurnauksissa, ikämiehissä, puistossa, liigassa tai missä tahansa. Itse pelaan kahdessa ikämiesjoukkueessa ja olen huomannut, että saattaisin hyvinkin olla FC Palloseuran kokoonpanossa. Hyvin ovat pojat jalkapallon ytimen oivaltaneet. Sen on oltava hauskaa.”

Haukotuksia

Pentti Otsamo

Suuri Kurpitsa (1999), ISBN 952-9887-23-X, 56 sivua, 237mm x 137mm, mustavalkoinen, liimasidottu

ale 5 €

Otsamo kirjoitti ja piirsi Haukotuksia Contactor-lehteen 90-luvun alkupuoliskolla. Tekijä tunnustaa vaikuttajikseen Ben Katchorin Cheap Noveltiesin ja belgialaisen humoristikaksikon Kamagurkan ja herr Seelen Cowboy Henkin. “Otsamon oivallukset ovat suomalaisen huumorin timantteja, ja voi tätä riemun päivää, kun ne on vihdoin koottu yksiin kansiin”, ilakoi Petri Kemppinen albumin takakannessa. Ja hemmetin kiehtova tapaus tämä onkin: vapaaseen assosiaatioon perustuvat nokkeluudet yllättävät sivu toisensa jälkeen.

FC Palloseura 2: Kenelle pillit soivat

Pauli Kallio, Pentti Otsamo

Kuuluu sarjoihin: FC Palloseura

Jalava (1999), 48 sivua, 210mm x 210mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

ale 6 €

Toinen Helsingin Sanomien kesäsarjoista koottu albumi, jonka seassa kymmenen sivua varta vasten tätä albumia varten tehtyä palloseurailua. Nivaskan halvin nide saattaa olla neljästä albumista kaikkien tasalaatuisin ja täyspainoisin. Katsokaapa, mitä Mikko Keinonen lausahti Aamulehdessä: “Kahden osaavan tekijän yhteistyön tulos on erinomainen sarjakuva, joka luotaa hienosti amatööripelaajien ja heidän läheistensä ajatusmaailmaa. FC Palloseuraa voi hyvällä syyllä pitää jopa vuosikymmenen parhaana kotimaisena strippisarjakuvana.”

Pölykapseli

Pentti Otsamo

Suuri Kurpitsa (1995), ISBN 952-9887- 08-6, 48 sivua, 175mm x 250mm, osittain nelivärinen, liimasidottu

ale 5 €

Mainio ja monipuolinen valikoima siellä täällä (Suuri Kurpitsa, Alpha, Parasiitti, Drawn & Quarterly) tai ei missään aiemmin julkaistuja sarjakuvanovelleja, joka pistää ihmettelemään, miksei Otsamo ole profeetta omalla maallaan. Matti Hagelberg lausahtaa: “Pentilläkin on sairas huumorintaju, muttei samaa asemaa kuin Jumalalla. Kaiketi siksi Pentin kertomukset tuntuvat hyväntahtoisemmilta kuin Jumala, mutta silti vähintäänkin yhtä omituisilta.” Muuta jäljellä.