Albumisarja Ornette Birks Makkosen seikkailut

DJ-tähti ja mannertenvälinen seikkailuja Ornette Birks Makkonen aloitti toimintansa Rumba-lehdessä vuonna 1993 ja siirtyi kuluvan vuosituhannen alkupuolella Soundiin. Sankarin vakituisia seuralaisia ovat jazzin, soulin, bluesin ja rockin lisäksi DJ-kumppani McCartney ja mielitietty Juliette de Honolulu. Sivuosissa vilahtelevat niin jazzin legendat kuin ajankohtaiset rock-henkilötkin. Ornette-albumeita on ilmestynyt toistaiseksi kahdeksan kappaletta ja niitä on myyty optimististen arvioiden mukaan yhteensä muutama tuhat kappaletta.

Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-9887-90-3, 72 sivua, 210mm x 297mm, nelivärinen, kovakantinen

22 €

Sankareista svengaavin kohtaa novellimittaisissa kertomuksissa puhtaan tusinan suomalaisen sarjakuvan kuolemattomia mestariteoksia. Ornette Birks Makkosen svengimyllyyn pääsevät Professori Itikainen, Pekka Puupää, Maan mies Marsissa, Kieku ja Kaiku, Joonas, Muumit, Poikamme musisoivat, Mämmilä, Kramppeja ja nyrjähdyksiä, Viivi ja Wagner, Kiroileva siili ja Fok_It. Käsikirjoittaja Kallio ja piirtäjä Pirinen tavoittavat versioissaan klassikoiden hengen ja iskevät niihin vaikeasti ennakoitavan yläkierteen. Musiikki on mukana jokaisessa jaksossa: Kieku ja Kaiku hoilaavat Little Red Roosteria. Itikaisen kanssa Ornette tapaa kornetistilegenda Buddy Boldenin Louisianan valtionhourulassa. Joonas-jakso johdattaa meidät 50-luvun lättähattujen suosiman swingin pariin.

Ornette Birks Makkonen ja musiikkiterapeutin omatunto

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (2011), ISBN 978-952-9887-74-3, 48 sivua, 185mm x 297mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

ale 10 €

Levynpyörittäjä ja maailmanmies Makkonen on rehevöittänyt suomalaista sarjakuvaa ja musiikkilehdistöä jo‭ ‬18‭ ‬vuotta.‭ ‬Nyt ilmestyvä noin kymmenes Ornette-nide on kolmas Soundin julkaisemista nelivärisarjoista koottu.‭ ‬Mukana on myös uutta materiaalia.‭ ‬Vinyyliin addiktoitunut sankarimme harjoittaa vaihtelevalla menestyksellä musiikkiterapeutin praktiikkaa sekä kohtaa alan merkkihenkilöitä Axl Rosesta Lux Interioriin ja‭ ‬22-Pistepirkosta Dr.‭ ‬Lonnie Smithiin.‭ ‬Käsikirjoittaja Kallio ja piirtäjä Pirinen tuntevat musiikin paremmin kuin omat taskunsa ja kommentoivat luomuksiaan alaviitteissä,‭ ‬joiden on väitetty olevan hauskempia kuin itse sarjakuvat.‭

Ornette Birks Makkosen voittamaton vinyylivaisto

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (2008), ISBN 978-952-9887-57-6, 52 sivua, 184mm x 296mm, nelivärinen, liimasidottu

12 €

Kahdeksas Ornette-nide on koottu pääosin Soundissa vuosina 2005-2008 julkaistuista nelivärisistä jaksoista. Jazzillisen päähenkilöä säestää kauan sitten kadonneeksi luultu isovelipuoli Muddy Lee Makkonen, jonka edesottamuksia julkaisee Blues News. Koko komeuden päättää uusi nelisivuinen puolipsykedeelinen sarja. Albumissa vierailee liuta maailmantähtiä ja kotimaisia suuruuksia Thelonious Monkista Amy Winehouseen ja Jarkko Martikaisesta Von Hertzen Brothersiin. Tekijät kommentoivat alamarginaalissa sarjojen syntyä ja musiikkimaailman ihmeellisiä ilmiöitä. Joidenkin lukijoiden mielestä alahuomiot ovat hauskempia kuin sarjakuvat.

Ornette Birks Makkonen - taskussa

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (2007), ISBN 978-952-9887-53-8, 60 sivua, 123mm x 175mm, mustavalkoinen, liimasidottu

7 €

Päähenkilömme avaa alkukesäisen sanomalehden ja huomaa että Kuvernementtirockin esiintyjälista vaikuttaa kiinnostavalta. Siitä alkaa henkeäsalpaava maakuntamatka jonka yhteydet tosienelämään ovat vähintäänkin kyseenalaiset ja korkeintaan sattumanvaraiset. Lisäksi seitsemän lyhyempää stooria joissa vierailevat mm. Ray Davies, Howlin’ Wolf ja George Clinton. Näitä sarjoja ei ole julkaistu Soundissa.

Ornette Birks Makkosen ensimmäiset seikkailut

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (2006), ISBN 952-9887-45-0, 56 sivua, 210mm x 296mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

10 €

Laajennettu, odotettu ja entistä paremman näköinen painos albumista Ornette Birks Makkosen täydelliset seikkailut (Jalava 1995). Rumbassa ilmestyneet muinaiset seikkailut, puolenkymmentä eri yhteyksiin tehtyä spesiaalijaksoa sekä jälkiviisas esipuhe kummaltakin tekijältä. Sisäkansia kuvittavat viidentoista nykypiirtäjän Ornette-versiot.

Ornette Birks Makkonen - Kurkku jää pystyyn

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (2003), ISBN 952-9887-40-X, 48 sivua, 248mm x 170mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

ale 5 €

Laulu saattaa lörpähtää mutta kurkku jää pystyyn. 15-sivuisessa nimitarinassa vanha sorakurkku Robert Plant paljastaa rock’n’rollin syvimmän olemuksen ja Led Zeppelinin talttumattoman suosion salaisuuden. Bob Dylan lahjoittaa Ornetelle kitaran. Erykah Badu lämmittää sankarimme sielua erityisesti. Bird elää ja luonnollisesti Elviskin.

Ornette Birks Makkonen kohtaa luojansa

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Like (2001), ISBN 951-578-911-7, 64 sivua, 210mm x 296mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

10 €

Vankka nide Rumbassa ilmestyneitä kutakuinkin neliön muotoisia jaksoja joiden alla Kallio ja Pirinen laukovat vekkuleina piirroshahmoina valittuja sukkeluuksia. Tätä Liken kustantamaa painotuotetta on jäljellä enää muutama kappale eikä uutta painosta ole suunnitteilla.

Ornette Birks Makkonen autiolla saarella

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (1999), ISBN 952-9887-27-2, 32 sivua, 105mm x 150mm, mustavalkoinen, lehti

3 €

Vielä Taskussa-teostakin sutjakammin povariin soveltuva lipare. Ornette pakenee urbaanin yhteiskuntaelämän paineita saarelle joka ei lopulta olekaan niin autio kuin piti. Kypsään ikään ehtineiden lukijoiden muistama pop-tietäjä Jake Nyman tekee oivallisen sivuroolityön.

Ornette, Elvis ja juhlamokkakengät

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (1998), ISBN 952-9887-20-5, 40 sivua, 170mm x 248mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

ale 5 €

Rumbassa julkaistujen sarjojen lisäksi kaksi vähän pitempää varta vasten väsättyä Elvis-pätkää jotka luettuaan harvalla on otsaa väittää ettei Elvis Aaron Presley eläisi. Niin, ja viisisivuinen Hengenvaarallinen postimerkki tehtiin Sarjakuva ja postimerkki -näyttelyä varten. Kirjan painoväri on aistikkaasti violetti. Jäljellä muutama hieman kolhiintunut kappale.