Kaikki sarjakuvat

Venetsijärveläiset

Jukka Tilsa

Suuri Kurpitsa (2017), ISBN 978-952-7160-09-1, 54 sivua, 175mm x 175mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

12 €

Venetsijärvi-sarjakuvalla on missio: myönteisen ajattelun ylläpitäminen keinolla millä hyvänsä! Piirtäjä on itsekin pohjimmiltaan maanviljelijä ja tietää, että lehmibisneksessä vitsit ovat välillä vähemmistössä. Pientä maatilaa viljelevä joukkue muodostuu isännästä ja emännästä, kahdesta tenavasta sekä poikkeuksellisen puheliaista kotielämistä, siasta ja lehmästä. Murheiden märehtiminen siis minimoidaan, mutta hetkittäin aurinkoinen asenne rakoilee, kun isäntä menettää hermonsa tai nukahtaa väsymyksestä seisaalleen. Naapurit ja kyläläiset kyselevät välillä, perustuvatko kaikki sarjakuvan tapahtumat piirtäjän omiin kokemuksiin. Vastaus on luonnollisesti aina myöntävä", myhäilee Tilsa, toisessa kädessään kynä ja toisessa talikko.

Yhesti yhes kymmenennes paikas

Ville Pirinen

Suuri Kurpitsa (2017), ISBN 978-952-7160-07-7, 56 sivua, 148mm x 210mm, nelivärinen, kovakantinen

12 €

Läänintaiteilija Pirisen maineikas Yhesti-sarja on saavuttanut juhlallisesti kymmenennen osansa! Sen kunniaksi kirjasen koko on nyt entistä suurempi, kennet kovemmat. sivumäärä korkeampi ja sävyt värikkäämmät. Sisällön ei silti pidä luulla uudistuneen, sillä Pirinen kokoaa yhteen sarjan taustalla vaikuttaineita teemoja sekä syventää niitä jopa kolminkertaiselle metatasolle pohtiessaan syvällisiä syntyjä tarinoista ja niiden kertomisesta. Seikkailu alkaa pikkupitäjän kovisten epäonnistuneella itsemurharisteilyllä ja jatkuu vintage-tunnelmissa syrjäisen maalaiskunnan vessattomalla kirpputorilla. On siinä ajattelemista omalle kohalle! Lopun kaksi pientä tarinaa pyyhkäisevät ahdistuksen tiehensä ja jättävät lukijalle kevyesti kivan fiiliksen.

Yhesti yhes paikas 1-3

Ville Pirinen

Kuuluu sarjoihin: Yhesti yhes paikas

Suuri Kurpitsa (2017), ISBN 978-952-7160-08-4, 148 sivua, 148mm x 210mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

12 €

Myöhäsyntyiset Yhesti yhes paikas -sarjan ystävät ovat jonkin aikaa kyselleet parin varhaisimman lopuunmyydyn osan perään. Eipä tarvitse kysellä mitään, sillä tasan kome ensimmäistä Yhesti-liparetta on nyt koottu ylelliseksi opukseksi, joka sisältää mm. klassiset tapaukset uimahallin saunan notkeimmasta miehestä, sian teurastuksesta, tavattoman kovaonnisesta yläasteen voikkamaikasta, löyhyttelijästä, buutseista ja kikkailevan sekakäyttäjän erheestä. Mukana tietysti muutama uusikin äly(ttömyyde)nväläys! Kaikki tyynni silkkaa hatarasti tosipohjaista tsykedeliaa, josta vissiin emme opi tasan mitään!

Suomen suurin kommunisti

Jesse Matilainen

Suuri Kurpitsa (2017), ISBN 978-952-7160-10-7, 256 sivua, 168mm x 248mm, kaksivärinen, pehmeäkantinen

22 €

Mitä sinä olet valmis uhraamaan vallankumouksen vuoksi? Luopuisitko perheestäsi, kotimaastasi, hengestäsi?

"Tarina perustuu tositapahtumiin ja henkilöt ovat historiallisia, mutta otin joitakin vapauksia tapahtumien kuvaamisessa, pääasiassa tiedon vähyyden, ristiriitaisuuden tai epäluotettavuuden takia", sanoo sarjakuvaromaanin tekijä Jesse Matilainen. Suomen Suurin Kommunisti käsittelee sisällissodan jälkeen Neuvostoliittoon paenneiden punaisten kohtaloita ja heidän pyrkimyksiään käynnistää Suomessa uusi vallankumous. Kirjan ensimmäinen osa kuvaa vuosia 1918-1924 sisällissodasta Leninin kuolemaan, toinen kattaa vuodet 1932-1939 Lapuan liikkeen noususta talvisotaan.

Tarinan päähenkilöt ovat idealismissaankin käytännönläheinen Hanna Malm ja hänen vastapelurinsa, Stalinin kultapoika Otto Wille Kuusinen. Heidän suhteensa paljastaa vallankumouksen alkuperäisten ihanteiden ja totalitaarisen todellisuuden karmaisevan ristiriidan. Muita keskeisiä hahmoja ovat Aino Kuusinen, Arvo "Poika" Tuominen, Tyyne Tokoi, Yrjö Sirola ja Kullervo Manner.

Buster

Fred Baker, John Gillatt, Yvonne Hutton, Tom Tully

Kuuluu sarjoihin: Käännössarjakuvat

Egmont (2016), ISBN 978-952-233-975-1, 192 sivua, 210mm x 268mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

25 €

Vuosina 1972-73 julkaistuja Busterin jalkapallosarjakuvia muhkeana kokoomakirjana. Benny "Kultajalka" Dane on kentällä onneton tunari, kunnes hän saa käyttöönsä legendaarisen Kanuuna-Keenen vanhat nappikset. Ne kuljettavat hänet juuri sinne, mihin läpisyöttö nasahtaa ja laukovat pallon kierteellä yläkulmaan. Melchester Rovers ja joukkueen rehti kapteeni Roy Race seikkailevat hieman realistisemmin, mutta silti tarinoiden käänteet heittelevät sankareita vallattomasti kriisistä voittoon ja taas takaisin. Buster päätyi Kurpitsan nettikauppaan, koska Pauli Kallio kirjoitti siihen säkenöivän esipuheen.

Lyhenevä kesä - Tarzaneita, astronautteja ja poppareita

Pauli Kallio, Reetta Niemensivu

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-7160-04-6, 80 sivua, 168mm x 235mm, nelivärinen, kovakantinen

18 €

Annikin, Anteron ja Jaakon seikkailut sijoittuvat noin vuoteen 1970 pienelle paikkakunnalle, jonka nimi jää arvailujen varaan. Se on kuitenkin selvää, että ystävykset asuvat kaukana Helsingistä. Pääkaupunki nimittäin näyttäytyy heille myyttisenä metropolina, jonka upporikkaiden asukkaiden talot hipovat pilviä.

Kun kotiseutu alkaa tuntua liiankin rauhalliselta, mielikuvitus kiidättää kolmikon viidakkoon, villiin länteen tai Kuuhun hätyyttelemään pituushypyn maailmanennätystä. Lyhenevän kesän seikkailijoihin kuuluvat myös Annikin ilkimysmäinen isosisko Sisko ja Anteron kiharapäinen mielikuvituskaveri, joka hönkäilee huuliharppuun ja pudottelee tarkkaan punnittuja viisauksiaan.

Molempien tekijöiden työ Lyhenevän kesän parissa perustuu omakohtaiseen kokemukseen lapsena olemisesta. Käsikirjoittaja Kalliolla tämä vaihe sijoittuu 1960-luvulle. Piirtäjä Niemensivun lapsuus osui pääosin 1980-luvulle.

Ajan kanssa - Kesäni Marcel Proustin seurassa

Petteri Kantola

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-7160-03-9, 80 sivua, 168mm x 245mm, nelivärinen, kovakantinen

18 €

Kadonnutta aikaa aikaa etsimässä syntyi 1900-luvun alkupuolen Ranskassa ja kuvasi aikansa porvaristoa. Marcel Proustin unohtumattoman romaanisarjan kerronta virtaa assosiaatioiden kautta. Tuokiot ja havainnot ovat yksityiskohtaisia, mutta ne ylittävät sekä ajan että paikan. Siksi kadonnut aika kiehtoo kirjallisuuden ystäviä vielä sata vuotta myöhemmin.

Ajan kanssa - Kesäni Marcel Proustin seurassa olisi jäänyt tekemättä ilman Proustin merkkiteosta. Petteri Kantola käyttää sitä oman työnsä lähtökohtana ja tukirankana. Kerronta puhuttelee proustilaisessa hengessä, vaikka taidemuoto on toinen. Unenomaisen kauniit piirrokset, vivahteikas värimaailma ja ilmava sommittelu virittävät lukijan mieleen uusia ajatuksia ja menetetyiksi luultuja muistoja.

Petteri Kantola on aikuisiällä sarjakuvaan hurahtanut taidekonservaattori, joka on lukenut Kadonnutta aikaa etsimässä -sarjan kaikki kymmenen nidettä. Ajan kanssa - Kesäni Marcel Proustin seurassa on hänen esikoisteoksensa.

Dolbyland

Christer Nuutinen

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-7160-05-3, 80 sivua, 245mm x 168mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

15 €

Christer Nuutisen musiikin moninaisista maailmoista aiheensa ammentava Dolbyland ilmestyi Rumbassa vuosina 2005-2011. Jotkut tarinat on reiväisty suoraan aloittelevan bändin treenikämpältä. Toiset tutkailevat tanssin perimmäistä olemusta, äänitystekniikan ihmeellisiä nippeleitä tai egomaanisten rock-starojen nyrjähtänyttä sielunmaisemaa. Aikajänne venähtää kivikauden soitinkokeiluista kaukaisen tulevaisuuden soundeihin. Yksityiskohtia tursuileva piirrostyyli ottaa vaikutteita lastenkirjallisuuden parhaimmistosta ja 1960-lukulaisen psykedelian väriryöpyistä. Christer Nuutinen tunnetaan parhaiten Pauli Kallion käsikirjoittaman Kramppeja ja nyrjähdyksiä -sarjan toisena tekijänä. Hän on myös tuottelias ja monipuolinen kuvittaja.

Yhesti yhes yheksännes paikas

Ville Pirinen

Kuuluu sarjoihin: Yhesti yhes paikas

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-7160-06-0, 48 sivua, 125mm x 175mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

6 €

Ville Pirisen urbaaneja ja agraareja legendoja sarjakuvan muotoon saattava sarja saavuttaa peräti yhdeksännen osansa. Tavallisen ihmiselämän poikkeuksellisista merkilisyyksistä nimittäin riittää kerrottavaa. Tällä kertaa pienet suuret tapaukset sijoittuvat mm. humppakeikalle, kiinalaiseen ravintolaan, mummolaan, nakkikioskille ja uimarannalle. Draaman aineksia repeilee rutisevista luista ja pirskahtelevista eritteistä, mutta myös silkka seesteisyys saattaa hiipiä tarinan keskipisteeksi. Suomen sarjakuvaseura palkitsi Pirisen Puupää-hatulla keväällä 2016.

Otsonipäiväkirjat

Tero Mielonen, Pentti Otsamo

Ursa (2016), ISBN 978-952-5985-39-9, 104 sivua, 172mm x 250mm, kaksiväripainatus, pehmeäkantinen

22 €

Ilmakehätutkija Paavo lähtee tuoreena tohtorina Kuopiosta ulkomaille tutkimaan otsonia satelliittitukimuksella. Tutkijan arki uudessa maassa on täynnä eri kokoisia kommelluksia, mutta Paavomme vannoo uskollisuutta valtakunnan kuningatarelle sekä tutkii ja julkaisee aseinaan lahjomaton teide ja uskollinen munamankeli.

Kramppeja & nyrjähdyksiä - Ripa ja Kadunlakaisijat

Pauli Kallio, Christer Nuutinen

Kuuluu sarjoihin: Kramppeja ja nyrjähdyksiä

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-7160-11-4, 80 sivua, 215mm x 255mm, nelivärinen, kovakantinen

20 €

Kramppien ja nyrjähdysten lintukodossa tapahtuu kummia. Risto huomaa olevansa apurahataiteilija, jonka toimenkuvaan kuuluu korkealentoisen jazz-oopperan säveltäminen. Eikä kitarasankarimme edes muista hakeneensa apurahaa! Esko seuraa sydän syrjällään, kun Heidi liittyy Riston uuden yhtyeen viulistiksi. Tanja taas ajelehtii avioliiton suojaisasta satamasta kohti kartoittamattomia karikoita.

Tapahtumien taustalla ilmasto lämpenee, yhteiskunta kylmenee ja työpaikat karkaavat horisonttiin. Mainosradiossa soi Ripan ja Kadunlakaisijoiden yllätyshitti Rakkaus tulee vaan. Ämpärin saa kaupanpäälliseksi.

Ripa ja Kadunlakaisijat on jo kahdestoista Kramppien & nyrjähdysten kokoelma ja kahdeksas Christer Nuutisen piirtämä. Nämä jaksot julkaistiin alun perin Suomen Kuvalehdessä vuosina 2014-15. Esipuheen kirjoitti Esko Valtaoja.

FC Palloseura - Huuhkaja lentää aurinkoon

Pauli Kallio, Pentti Otsamo

Kuuluu sarjoihin: FC Palloseura

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-7160-02-2, 68 sivua, 245mm x 172mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

15 €

Futisväen suosikkisarjakuva palaa kentille sarjan viidennen albumin voimin! Käsikirjoittaja Kallio tuntee aihepiirinsä kuin omat nappulakenkänsä ja piirtäjä Otsamo viimeistelee hikisen spektaakkelin. FC Palloseura taistelee sarjapaikkansa puolesta viitosdivarissa. Samaan aikaan Brasilia ja Chile ratkaisevat, kumpi etenee kahdeksan parhaan joukkoon jalkapallon MM-kisoissa. Tapahtumien puitteissa ja suoritusten sulavuudessa voi havaita eroja, mutta pelin kieli on kaikille yhteinen. Tarinoiden kaaret ovat yhtäläisen mahtavia arvoturnauksien stadioneilla, naisten maaotteluissa, harrastesarjojen sorakentillä ja D-juniorien kansoittamilla tekonurmilla. Draama ei rajoitu pelkästään jalkapallokentille: todelliset urheilumiehet ja -naiset vierailevat Kalevan kisoissa, hiihtoladuilla, lenkkipoluilla ja tenniskentillä. Tutustumme myös uuteen lajiin nimeltä lantalentopallo. Esipuheen kirjoitti jalkapallotohtori ja futisfilosofi Sami Kolamo.

Tiskivuoro

Hannu Mänttäri, Johanna Sinisalo

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-7160-01-5, 128 sivua, 168mm x 245mm, mustavalkoinen, kovakantinen

18 €

Baaritiski on luonteva paikka sekä spontaaneille että sovituille tapaamisille ja eritoten keskusteluille, jotka sattavat lipsahtaa varsin syviinkin vesiin. Tiskivuoron vakiohahmoihin kuuluvat pikkujulkkis Tiinu Mussukka, eläkeläisrouvat Martta ja Hildur, äveriäs taiteilija Alvar Kamppel, itsevarma uratykki Perttu ja sukupuolirooleja pohtiva ystävätärpari. Tiskivuoron ensimmäinen jakso ilmestyi Helsingin Ylioppilaslehdessä vuonna 1987. Seuraavana vuonna se siirtyi Uusi Nainen -lehteen, jossa jatkoi vuoteen 2006. Suurin osa näistä jaksoista nähtiin myös Tampereen sarjakuvaseuran Sarjari-lehdessä, jossa Tiskivuoro ilmestyy edelleen neljästi vuodessa. Tekijät harrastivat varsinkin sarjan alkuaikoina ravitsemusliikkeissä aktiivista salakuuntelua. Nykyisin tarinoiden siemenet löytyvät yleensä ajankohtaisaiheista, mutta yhä sattuu tilanteita, joissa ohimennen kuultu kiinnostava dialoginpätkä päätyy muistiinpanoksi kapakkakuitin taakse. Tiskivuoron piirtäjä Hannu Mänttäri (s. 1956) on tamperelainen sanomalehtigraafikko. Käsikirjoittaja Johanna Sinisalo (s. 1958) on Finlandia-palkittu kirjailija, joka tekee sarjakuvien lisäksi käsikirjoituksia myös elokuviin ja televisioon.

Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina

Pauli Kallio, Ville Pirinen

Kuuluu sarjoihin: Ornette Birks Makkosen seikkailut

Suuri Kurpitsa (2016), ISBN 978-952-9887-90-3, 72 sivua, 210mm x 297mm, nelivärinen, kovakantinen

22 €

Sankareista svengaavin kohtaa novellimittaisissa kertomuksissa puhtaan tusinan suomalaisen sarjakuvan kuolemattomia mestariteoksia. Ornette Birks Makkosen svengimyllyyn pääsevät Professori Itikainen, Pekka Puupää, Maan mies Marsissa, Kieku ja Kaiku, Joonas, Muumit, Poikamme musisoivat, Mämmilä, Kramppeja ja nyrjähdyksiä, Viivi ja Wagner, Kiroileva siili ja Fok_It. Käsikirjoittaja Kallio ja piirtäjä Pirinen tavoittavat versioissaan klassikoiden hengen ja iskevät niihin vaikeasti ennakoitavan yläkierteen. Musiikki on mukana jokaisessa jaksossa: Kieku ja Kaiku hoilaavat Little Red Roosteria. Itikaisen kanssa Ornette tapaa kornetistilegenda Buddy Boldenin Louisianan valtionhourulassa. Joonas-jakso johdattaa meidät 50-luvun lättähattujen suosiman swingin pariin.

Nyt riittää!

eri tekijöitä

Kuuluu sarjoihin: Antologiat

Suomen sarjakuvaseura (2015), ISBN 978-952-5972-21-4, 44 sivua, 170mm x 245mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

5 €

Karstein Vollen syksyllä 2015 liikkeelle polkaisema antologia, jossa sarjakuvantekijät käyvät puolustamaan tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä vastustamaan muukalaisvihaa ja väkivaltaa. Yli 30-päiseen tekijäkaartiin kuuluvat mm. JP Ahonen, Petri Hiltunen, Warda Ahmed, Aino Sutinen, Christer Nuutinen, Kivi Larmola, Milla Paloniemi, Kaisa Leka, Kallio & Tilsa, Ville Pirinen, Pertti Jarla, Joonas Rinta-Kanto, Aapo Kukko, Jupu ja Emmi Nieminen. Lehden tuotto menee Punaiselle ristille.

Komisario Neliön välähdys

Joakim Pirinen

Suuri Kurpitsa (2015), ISBN 978-952-9887-97-2, 192 sivua, 210mm x 297mm, mustavalkoinen, kovakantinen

28 €

Joakim Pirinen johdattaa lukijansa maailmoihin, joista kukaan muu ei tiedä, saati pysty kertomaan. Matkustamme ydinkäyttöisellä atomobiililla halki Perineumin valtavan valtakunnan. Maan pääkaupunki on niin suuri, ettei sillä ole nimeä. Tapaamme hienostuneet herrat nimeltä Ikuisuus ja Äärettömyys. Tutustumme komisario Neliöön, jonka visaisten murhatutkimusten uskottavuutta nakertaa se, että hän muistuttaa ulkomuodoltaan taulutelevisiota. Suuri Kurpitsa esitteli Joakim Pirisen suomalaiselle lukijakunnalle jo vuonna 1984. Ensimmäisen pienlehtiesiintymisen jälkeen on ilmestynyt kahdeksan albumia.

Mielisairaalan kesätyttö

Viivi Rintanen

Suuri Kurpitsa (2015), ISBN 978-952-7160-00-8, 112 sivua, 170mm x 250mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

18 €

Vilma, kaikessa täydellisyyttä tavoitteleva opiskelija, hakeutuu mielisairaalaan kesätöihin. Päähenkilö huomaa pian, että hänellä ja laitoksen hoidokeilla on yllättävän paljon yhteistä. Kuka on lopulta hullu ja kuka normaali? Kenellä on valtuudet päättää siitä? Voiko hulluuden kanssa oppia elämään mielekästä elämää? Viivi Rintasen omaelämäkerrallinen esikoisalbumi kuuluu varmasti vuoden pysäyttävimpiin sarjakuvakirjoihin. Se on terveellistä luettavaa itse kullekin, joka on joskus epäillyt omaa mielenterveyttään tai läheistensä täysjärkisyyttä.

Nipa Kettu ja Joe Kaniini - Valitut hiukopalat

Pentti Otsamo

Suuri Kurpitsa (2015), ISBN 978-952-9887-98-9, 72 sivua, 250mm x 170mm, nelivärinen, pehmeäkantinen

15 €

Eläimelliset kaverukset debytoivat Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena jo vuonna 1990, joten olipa jo aikakin pyydystää heidät pehmoisten kansien väliin. Kaksikon muuten suhteellisen sopuisaan yhteiseloon tuo jännitysmomentin se, että Joe on Nipalle paitsi paras ystävä, myös houkutteleva hiukopala. Kustantajan mielestä Otsamon aliarvostettu strippisarja on riemastuttavampi, terävämpi ja anarkistisempi kuin useimmat hauskoiksi tarkoitetut eläinsarjat yhteensä.

Flu 2 - Jäätävä lentsu

Antti Ollikainen

Suuri Kurpitsa (2015), ISBN 978-952-9887-99-6, 60 sivua, 140mm x 180mm, sinivalkoinen, pehmeäkantinen

10 €

Myrskyisiä aivastuksia aiheuttava lentsu ajaa eteläläisellä napa-alueella aarretta etsivän siivekkään sankarin pulasta toiseen, mutta tämä ei kavahda viikatelintuja eikä talonkorkuisia vaahtopäitä. Tekstitön sarjakuva sopii kaikille nokkelan ja seikkailullisen sarjakuvakerronnan ystäville ikään, sukupuoleen ja äidinkieleen katsomatta. Ollikainen on Helsingissä vaikuttava graafikko. Flu 2 on hänen toinen sarjakuva-albuminsa.

Yhesti yhes kaheksannes paikas

Ville Pirinen

Kuuluu sarjoihin: Yhesti yhes paikas

Suuri Kurpitsa (2015), ISBN 978-952-9887-95-8, 52 sivua, 125mm x 176mm, mustavalkoinen, pehmeäkantinen

6 €

Suositun sarjan kahdeksas osa jatkaa aikamme hupaisten ja puistattavien kansantarinoiden sovittamista sarjakuvan jaloon muotoon. Pirisen lyijykynä toistaa roiskuvat eritteet ja inhimillisen hämmennyksen hetket herkällä psykologisella tarkkuudella. Eeppisen tapahtumaketjut limittyvät saumattomasti mitättömien kummallisuuksien kanssa. Aiheet aaltoilevat rakkauden ja kuoleman kaltaisista suurista kysymyksistä ihmiselon mitättömimpiin alaviitteisiin, joista mainittakoon kännykkakuvauksen yleistyminen ja käsien asettelu sohvalla istuuaessa. Tällä kerta sattuu ja tapahtuu mm. laivan käymälässä, järven jäällä, nakkikioskin kulmilla ja turvallisesti omassa olohuoneessa.